Friday, 6 May 2016

Vitamin B Complex Shaklee: Kandungan & Khasiat Utama

Assalamualaikum.

Hai! Harini saya nak share lagi vitamin shaklee iaitu Vitamin B-complex! Selalu kita dengar orang selalu cakap "hah tu sakit sebab kurang vitamin C la tu", tak pun ade yang cakap "Vitamin C penting tau untuk imunisasi badan,takde vitamin C kurang sihat lah nanti"

Memang betul Vitamin C sangat penting untuk imunisasi badan, tapi kita kene tahu juga yang vitamin lain juga sangat penting. Contohnya, Vitamin B. Tapi, dengan shaklee complex,bukan sahaja Vitamin B semata-mata je yang kita dapat, malah lebih daripada tu! sebabtu nama dia Vitamin B Complex:)





APA KEISTIMEWAAN VITAMIN B COMPLEX SHAKLEE?

Vitamin B Complex Shaklee mengandungi 8 Vitamin B yang utama iaitu:


Vitamin B1
  • mengurangkan kelesuan, keresahan, 
  • meningkatkan stamina badan
  • menyihatkan sistem pencernaan 
  • melancarkan dan memperbaiki metabolisme
  • melancarkan peredaran darah
  • mengoptimalkan aktiviti kognitif dan fungsi otak
  • mempertingkatkan kecerdasan mental
  • mencegah terjadinya kerosakan urat saraf
  • memulihkan gangguan saraf 

Vitamin B2
  • mengurangkan keletihan mata, katarak, dan jangkitan lidah
  • membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik.


Vitamin B3
  • mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah
  • memperbaiki kesihatan kulit dan rambut 
  • melancarkan sistem pencernaan 
  • mengelakkan depresi. 


Vitamin B5
  • mengurangkan stress fizikal dan mental
  • membantu mengurangkan penuaan pramatang


Vitamin B6
  • penting dalam proses asid amino, 
  • mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), 
  • mengurangkan senggugut
  • menenangkan emosi
  • mengurangkan kekejangan otot 
  • melancarkan metabolisme
  • meningkatkan kekebalan tubuh
  • menjaga keseimbangan garam-garam mineral

Vitamin B12
  • meningkatkan selera makan, 
  • mencegah kerosakan urat saraf dan memperbaiki tindak balas saraf, 
  • mengelakkan anemia, keletihan, 
  • baik untuk kecerdasan otak, 
  • kekuatan fizikal, memori dan fokus 
  • keupayaan seksual
  • membantu pembentukan sel darah merah
  • melancarkan metabolisme sistem tubuh
  • mengubah karbohidrat, protein dan lemak kepada tenaga



Biotin
  • membantu B Complex menjadi lebih efektif
  • mengurangkan rabun,
  • melambatkan proses rambut beruban, eczema dan keradangan kulit


Asid Folik

  • untuk lebih kesihatan fetus
  • kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya 


Kekurangan vitamin B Complex boleh menyebabkan:

  1. Lemah sistem saraf
  2. Mengganggu fungsi otak yang mana akan meningkatkan lagi risiko penyakit jantung. 
  3. Pembentukan sel abnormal
  4. Mengakibatkan anemia
  5. Masalah depresi (tekanan perasaan)
  6. Kehilangan daya memori
  7. Cepat letih
  8. Sesak nafas
  9. Insomnia
  10. Kurang fokus dan konsentrasi
  11. Mudah tersinggung

Jadi, kalau anda tergolong dalam golongan di atas, anda berkemungkinan kekurangan Vitamin B didalam tubuh badan. Cara mudah dan jimat serta pantas adalah dengan mengambil supplement Vitamin B complex shaklee! Kenapa? Vitamin B complex mempunyai pelbagai manfaat utama kepada mereka yang mengambil secara konsisten:)




  • Menukarkan makanan kepada tenaga - B Complex Shaklee membantu proses penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga. Sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
  • Melawan Tekanan - B Complex Shaklee memastikan kesihatan fungsi saraf. Sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
  • Kesihatan Rambut - B Complex Shaklee memperbaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut. Ni sangat bagus bagi mereka yang ada masalah kekurangan rambut.
  • Kesihatan Mata - B Complex Shaklee mengurangkan masalah keletihan mata, katarak, meningkatkan kualiti penglihatan dan memperbaiki memori serta daya fokus anda.
  • Membantu Tumbesaran - B Complex Shaklee menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal pada bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.
  • Mengurangkan risiko mendapat anemia - B Complex Shaklee membantu pembentukan Sel Darah Merah yang sihat dan antibodi, merangsang peredaran darah dalam badan, memperbaiki kesihatan kardiovaskular, anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat dan laut
  • Meredakan Senggugut - B Complex Shaklee baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman terutama bagi mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
  • Mengurangkan risiko mendapat Perleche - B Complex Shaklee boleh mengurangkan risiko penyakit kerekahan mulut (mouth chilitis), jangkitan lidah (glossitis) dan nafas berbau.
  • Detoksifikasi - Meredakan Alahan.

ok! anda dah tau tentang kepentingan Vitamin B Complex ni kan? So, mari kita telan B-complex hanya 2 biji sehari je! Sebotol ada 120biji, jadi ia tahan untuk 2 bulan tau!jimattttttnyee


Mari beli Shaklee B-Complex yang dimaksimakan dengan Asid Folik!




No comments:

Post a Comment

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg