Monday, 15 August 2016

Simpul Biawak Ketika Hamil?


SIMPUL BIAWAK?

Simpul biawak ni sentiasa dialami wanita-wanita hamil terutamanya ketika kandungan semakin membesar.Selain simpul biawak ia juga turut  dikenali sebagai simpul mengkarung. Kalau nak faham betul-betul sebenarnya simpul biawak @ mengkarung ini adalah salah satu simptom cramp atau kekejangan otot-otot.

Hamil dan simpul biawak sangat berkait rapat. Hampir 100% wanita hamil akan mengalami simptom simpul biawak ketika hamil.Antara punca-punca terjadinya simptom ini adalah:

Kekurangan air & kurang elektrolit dalam badan

Kekurangan air & elektrolit dalam badan boleh menyebabkan berlakunya simptom ini.
Otot perlu elektrolit yang mencukupi iaitu natrium, magnesium, kalium dan klorida dalam keseimbangan yang betul untuk berfungsi dengan baik.Badan memanipulasi mineral ini dengan seimbang di dalam dan di luar sel-sel otot untuk membolehkan otot mengecut dan berehat. Ketidakseimbangan atau kekurangan elektrolit-elektrolit ini menyebabkan masalah kekejangan otot. Kekurangan mineral ini menyebabkan otot menguncup, tetapi menghalang ia daripada mengendur semula.

kekurangan nutrien seperti kalsium atau magnesium dalam darah.

Masalah ini terjadi kerana bayi akan mengambil apa yang diperlukannya daripada simpanan badan kita termasuk la kalsium untuk tumbesaran mereka Maka sekiranya Jika kita tidak mengambil kalsium & magnesium secukupnya, maka tiada gantian nutrien untuk tubuh badan ibu itu sendiri


Uterus (rahim) semakin membesan
Apabila baby dalam kandungan kita makin membesar, ini memberi tekanan ke atas salur darah besar pada kaki. Ianya juga kesan daripada hormon kehamilan, iaitu progesteron (memberi kesan kepada otot kaki anda).
Untuk memastikan tubuh badan ibu hamil mendapat vitamin & mineral yang cukup adalah dengan mengamalkan supplement Kalsium Shaklee iaitu OsteMatri dimana ia mengandungi bukan sekadar khasiat kalsium malah magnesium, vitamin D yang seimbang. Vitamin B nya pula lengkap dengan 8 vitamin B termasuk Biotin & asid folik dimana ianya dapat mengatasi masalah kekejangan otot, stress dan sakit-sakit sendi.

Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi ibu hamil.Sebabtu kena makan ostematrix sebelum tidur bagi khasiat kalsium tu proses cepat-cepat sepanjang kita berehat.hasilnya bangun pagi dengan cergas dan bermaya:)

Anda hamil? Nak bebas dari simpul biawak?No comments:

Post a Comment

 
 photo cats_zpscdjdlx5h.jpg